A SORS KEGYELTJE

Günstling des Schicksals

(Szabó-Quartett spielt in Europa und Asien)

Kronenzeitung 2006 április 23

A SORS KEGYELTJE

(Európában és Ázsiában játszik a Szabó-kvártett)

A „Kronenzeitung” újság emlékeztetett szerencsés kényszer leszállásomról legutóbbi kínai repülő utam alatt, kínai sikereimről és ismertette következő oremus-házi koncertünket. Elmondták, hogy Ebenthal-ban is megismételjük a budapesti Bartók-múzeumi koncertünk Bartók és Csajkovszkij vonósnégyesinek műsorát. Egyben jelezték a „Siemensforum” koncert dátumát, ahol Mozart és Brahms Klarinett-kvintettjeit fogjuk előadni.

Hausmusik bei Szabós

Leserbrief a KTZ (Kärntner Tageszeitung 2013 december 19.)

Házi muzsika Szabóéknál

Olvasói levél a KTZ újságban („Karintiai Napi újság”) Karinthia zeni tájképén létezik egy figyelemre méltó ékszer. Évtizedek óta muzsikál a Szabó-kvártett saját házukban, a Klagenfurt melletti ebenthali „Oremus-házban”. Az alapító tagok, Szabó Attilán és Margiton kívül a két zenész Hegyi Miklós és Balog Endréből alakult kvártett a legfinomabb kamarazenét kínálja! Újra és újra híres irodalmárok felolvasásaival „körítékezve”. Így Alois Brandstetter és Egyd Gstättner is könyveikhez nyúltak. A második Advent-vasárnapon a „Szabó-kvártett” Aczél Ildikóval/szoprán és a csopdálatos zongorista Ferdinando Mussutto-val erősödött. Ez alkalommal nem egy irodalmár, hanem Mil. Dec. Dr. Emmanuel Longin volt a vendég. Longin adventi-gondolatokat olvasott és a hallgatóságot karácsonyi-dalok éneklésére lelkesítette. Kitartóan beszélnek  a „parttalan idő” hiányáról, sietségről és rohanásról a karácsonyi tülekedésben. Itt, ezen a koncerten és Emmanuel Longin gondolatainál megsejthettük, mit jelent az „Úrjövetel –  az advent” gondolata és a Karácsony előkészülete. Chapeau, Herr Militärdekan! – Le a kalappal Militärdekan Úr!

Rendszeresek a koncertjei ennek gyönyörűen muzsikáló kvártettnek, és időközben mint egy „családdá” lett. Ehhez nagyban hozzájárul maga a „játéktér” is. Az ajtóban minket Szabó Margit, a házigazda fogad és vezet be a házba. A felöltőt a családi ruhatárba adjuk, a szünetben Szabóék lakó-hálószobájában gyűlünk össze. Ott van ám csodás paprikás sütemény, természetesen a ház úrnöje maga készítette. Bor és más italok egészítik ki a büfét.

A zeneélményben egy hatalmas teremben a tető alatt lesz részünk. Székeken, szófákon, vagy antik-szofán ülünk hajszál közelben a zenészekhez. Az ember közvetlen közelben, érintésnyire érzékeli, milyen lelkesen, mely örömmel muzsikálnak. Házi muzsika – értjük, hogy az elmúlt időknek ez volt a zenélési módja. Gyönyörűséges, hogy ez még ma is létezik!

A „Szabó-kvártet” és publikumja örülne, ha további zenebarátok is örömet és kedvet kapnának ezt a „zene-családot” növelni! Jöjjön, hallgassa, és maradjon! A kutúra egy darabja a muzikális Karinthiának.

Rudolf Prill, Köttmansdorf.